<BGSOUND SRC="Doetiet.mp3">

Doet-ie 't of doet-ie 't niet

 
  Peter Jan in de eerste aflevering van Doet-ie 't De carrière van Peter Jan bij de VARA neemt al snel een grote vlucht. In februari 1988 begint hij met het spel- en showprogramma Doet-ie 't of doet-ie 't niet. Het idee van het programma is van Peter Jan zelf, de creatieve uitwerking gebeurt samen met John de Mol. Het programma zal vele seizoenen lopen in zeer veel verschillende vormen.

De kern van het programma wordt gevormd door filmpjes. Op een bepaald moment wordt er in het filmpje gefocust op een bepaald persoon. Het filmpje wordt dan stilgezet en de vraag wordt gesteld: Doet-ie 't of doet-ie 't niet?
De kandidaten die het spel spelen zeggen ja of nee, en zetten een gedeelte van hun speelgeld in. Het filmpje wordt vervolgd, en zo blijkt wat het antwoord is. Bij een fout antwoord wordt de inzet van het speelgeld afgetrokken, bij een goed antwoord komt de inzet erbij.
Peter Jan met kandidaten Anita Meijer, Pedro van Raamsdonk en Molly Geertsema in 1988 De vraag 'Doet-ie 't of doet-ie 't niet?' wordt in het programma ook in andere situaties gesteld, b.v. bij stunts die worden uitgevoerd of spellen die worden gespeeld door de kandidaten.

In de eerste serie programma's zijn de kandidaten 3 Bekende Nederlanders. Zij spelen voor een goed doel dat ze zelf hebben gekozen, en zetten in op filmpjes en op situaties in de studio. Er wordt b.v. een vrouw uit het publiek gehaald en naast een bak met vogelspinnen gezet. Durft ze haar hand erin te steken of niet? Of keeper Joop Hiele wordt uitgenodigd. Bekende voetballers mogen op zijn doel strafschoppen nemen. Laat hij er meer dan de helft door of niet?
Soms moeten de BN-ers zelf aan de bak: wie kan er met de meeste hoepels hoelahoepen of wie houdt de meeste bordjes op stokjes draaiend in de lucht?
De BN-ers laten in het programma ook een kant van zichzelf zien die het grote publiek niet kent.
De carnavalskraker 'Molly haat klassiek maar houdt van hoempapa'Bokser Pedro van Raamsdonk zingt samen met Het Goede Doel, Molly Geertsema blijkt gek te zijn op hoempapa-muziek en vertolkt samen met een carnavalsvereniging een nummer, Tineke de Nooij laat zich doorzagen door een illusionist, Paul Rosenmöller (toen nog vakbondsman) zingt samen met een groep Rotterdamse havenarbeiders het speciaal voor de gelegenheid geschreven lied 'Balen onder de balen', Joseph Luns schildert onder begeleiding van de Marinierskapel een schilderij, John Leddy zingt een duet met een chimpansee die later losbreekt in de studio en pas na enige uren wordt gevangen....

volgende bladzij
 
 
 Disclaimer