Koning Kaktus voor kinderen

 
  Peter Jan Rens als Koning Kaktus De eerste 'echte' voorstelling van Theatergroep Kaktus komt in 1978 op de planken. Alhoewel, het stuk wordt nog niet in theaters gespeeld. In buurthuizen en op scholen wordt ervaring opgedaan. Dagverblijven voor geestelijk gehandicapten zijn dankbare omgevingen voor try-outs, getuige deze foto.

De voorstelling gaat over de chagrijnige Koning Kaktus en zijn knecht Bloem. De koning probeert uit alle macht de baas te blijven, maar als hij het al te bont maakt neemt Bloem maatregelen met plakkend spuug!

Het verhaal gaat dat Peter Jan Rens toen hij nog fysiotherapeut was een keer op kamp was met een groep gehandicapten. Toen een van hen niet wilde eten, trad Peter Jan nogal hard op. Dit ontlokte de jongen de uitspraak: 'Je lijkt wel een Kaktus'. Aan dit verhaal dankt de stekelige koning zijn naam. De theatergroep ontleent zijn naam weer aan de koning, die later op zijn beurt zal voortleven in Meneer Kaktus.
Rolverdeling:
Peter Jan Rens - Koning Kaktus
Ellis Berlijn - Bloem


 
 

Kaktus voor Oude Lullen

 
  Peter Jan Rens als Koning Kaktus, Ellis Berlijn als Juffrouw Bloem Na de kinderen zijn in oktober 1979 de volwassenen aan de beurt. Omdat in deze voorstelling soortgelijke personages als in de kindervoorstelling optreden wordt dit ook Kaktus, maar dan voor oude lullen. Dit alles drukt de productiekosten: Koning Kaktus houdt hetzelfde kostuum.
Het enige decorstuk, een grote stoel wordt ook in beide voorstellingen gebruikt. Het decor is persoonlijk door Peter Jan bedacht en gemaakt en kan uit elkaar geschroefd en past dan precies in de gele Renault 4 waarmee het tweetal stad en land onveilig maakt. Knecht Bloem wordt Juffrouw Bloem, de psychotherapeute, en wordt wel in het nieuw gestoken.
Een citaat uit de folder:
'Met gevaar voor eigen leven en een diep gevoel voor damesromantiek stort Koning Kaktus zich in de liefdevolle edoch verstikkende omarming van zijn therapeute. Een therapeute als moeder en liefdesobjekt. Elke rechtgeaarde amateurpsycholoog vervalt hierbij in stille adoratie en gekwijl.'
 
 
 Disclaimer